Marike Rispens

Marike werd geboren op 18 sep-tember 1964 in Smilde.
Omdat het heel gewoon was om te zingen binnen de familie begon ze op 16-jarige leeftijd met het volgen van klassieke zanglessen.
Daarnaast zat ze in verschillende school-bands en zong bij de Big-band Zutphen.

Lees meer >>

 

Marike's muzikale droom komt uit: een kerstalbum

door Henk Waninge
ALMEN - Ze krijgt wel eens goedbedoelde adviezen. ‘Waarom zing je niet in het Nederlands?’ En: ‘Waarom geen lekker popnummer?’

Omdat Marike Rispens eerste muzikale liefde jazz is. Daarom. Oké, daar maak je niet veel muzikale vrienden mee, veel jongeren zappen onmiddellijk weg, maar Marike laat zich daardoor niet van de wijs brengen. Bovendien blijven er genoeg liefhebbers over die jazz wel mooi vinden. Zoals in Duitsland, waar ze regelmatig met haar band optreedt. „In jazz voel ik me vrij. Op het gebied van noten, ademhaling, improvisatie, etcetera. Daarbij hoef ik niet, zoals in de klassieke muziek, precies te doen wat de componist heeft geschreven”, zegt de 45-jarige Almense. En nu is er dan een kerst-cd. Een wat? Toch niet met het afgetrapte, kapotgespeelde White Christmas? Ja, die staat er ook op. Tweestemmig met een licht-swingende, funky-achtige ondergrond. Dat vraagt om een nadere verklaring.

Haar relaas: „Een tijd geleden zat ik in Barcelona met mijn mede-bandleden van Hot and Sweet een beetje te kletsen en filosoferen en daarbij kwam de vraag aan de orde welke muzikale wens je vervuld zou willen zien. ‘Een kerst-cd’, riep ik onmiddellijk, ‘maar dan niet met het geijkte repertoire’. Een van mijn vrienden bleek een groot muzikaal archief te hebben met onbekende, vergeten kerstnummers, onder meer uit de jaren twintig.”

„Van het één kwam het ander, al gauw gingen we die losse gedachte nader invullen. We zijn vier dagen met enkel pianobegeleiding in de weer geweest, hebben een selectie gemaakt en daaruit is een aantal bewerkingen gerold. Aanvankelijk zouden alleen contrasbas en piano mij begeleiden, maar doordat contrabassist Chris Noordhoek in februari aan kanker overleed hebben we voor een andere opzet gekozen. Nu hoor je af en toe een klein orkest.”

„Mijn vriend, die commerciëler is ingesteld, vroeg me wat ik eigenlijk met die cd wilde. Daar had ik niet echt over nagedacht. ‘Als je het doet, moet je het goed doen’, zei hij en dat betekende in zijn optiek dat ik ook nummers als ‘White Christmas’ en ‘Christmas Song’ zou moeten zingen, want daarme bereik je een groot publiek. Dat heb ik gedaan, ze staan op de cd.”

Het heeft heel wat voeten in aarde gehad, er waren nogal wat tegenslagen, maar het album is er uiteindelijk gekomen Voor een presentatie van een kerst-cd is 12 december - toen het album in de kerk van Almen ten doop werd gehouden - rijkelijk laat, maar soit, volgend jaar kan-ie rond de kerstagen zo weer de cd-speler in.

Driehonderd exemplaren zijn er geperst, waarvan er honderd zijn verkocht. Rispens tekent voor de vocalen en de productie, Karel Geeltay is de man van de muziek.
Er staan negen nummers op ‘Christmas is...Marike Rispens’, met als afsluiter het beroemde ‘Avé Maria’. Daaraan kun je je vingers branden en Marike heeft ook even geaarzeld of ze dat wel zou doen. „Maar Beyoncé heeft dat ook gedaan, dus, waarom ik niet?”

Als je haar zo hoort komen associaties met Laura Figi en Trijntje Oosterhuis bovendrijven. Daarmee kom je al gauw in de easy listening-hoek terecht, maar zegt ze, ze houdt ook van rauwere vormen van jazz zoals van Miles Davis. Opvallend is haar goede uitspraak van de Engelse taal. In een vorig leven verbleef ze een tijd op Malta. Haar toenmalige vriend deelnemer aan het Eurovisie Songfestival, woonde daar en dat heeft haar Engels goed gedaan.

Toch voelt ze steeds meer druk om in het Nederlands te gaan zingen. „Dat is gekomen door een Nederlandstalig nummer dat we voor Guus Hiddink, diens broer Hans zit bij mij in de band, hebben gespeeld. Toen is het balletje gaan rollen. Die Nederlandse plaat komt er. Maar dan op mijn manier. Misschien wel met Braziliaanse ritmes, mijn huidige vriend heeft daar jaren gewoond.”

Marike Rispens zit al lang in het vak. Zeker meer dan 20 jaar. „Zingen is mijn tweede natuur”, zegt ze. Ze kreeg onder meer les van Greetje Kauffeld en Ronald Douglas. Veel jazz-zangerssen zingen naar de noot toe. Ik ben van plan af en toe die noot onmiddelijk, te pakken.”

De Almense kijkt naar buiten en bekijkt het witte panorama met zichtbaar genoegen. „Ja, ik heb altijd wat met kerstmis gehad. De romantiek, de sfeer, het geloof. En dan hebben we nu ook sneeuw erbij. Met de kerst-cd is een droom uitgekomen.”

 

 

HomeMarike RispensMijn muziekFotopagina'sMy songsListeningSitemap Contact |© 2024 TWN Almen - Nederland. All Rights Reserved